Datum Tid Fakta
     
20180530

    I dag är det andra hyllan som gäller i solskenet./Lars Lagerqvist
20180529

    I natt har ungarna flugit tillbaka till 1:a hyllan på gruvans västra sida./Lars Lagerqvist.
20180528

    Ikväll satt ungarna i det område de har setts de senaste dagarna, en bit nedanför turistgruvans nedgång. Hanen satt på regnhyllan och honan satt och gömde sig någon annanstans. Ingen större aktivitet rådde innan mörkret la sig./ Hansa Andersson
20180527

    Vi hade inte sett ungarna sedan i torsdags (4 dagar). I fredags hittade vi inga unga utan bara modern som satt långt in i en grottliknande håla mellan några stenar mitt i gruvan och det var lika i lördags, inga ungar. I dag på förmiddagen satt honan kvar i sin lilla grotta men inga ungar hittades. I kväll hittade vi äntligen ungarna och då satt de på gruvans östra sida. Inga uvar sågs från utkiken./Lars Lagerqvist
20180525

    Inga berguvsungar hittades i gruvan i dag på förmiddagen men honan sitter under Adolf Fredrigs lave och hanen sitter lågt i gruvan och tycker det är varmt./ Lars Lagerqvist
20180524

    Båda ungarna är nu på första hyllan. Undrar hur länge det tar innan de är nere på gruvans botten. Honan var på andra hyllan och hade uppsikt över de små./Lars Lagerqvist.
20180523

    Uvarna sitter kvar på sina platser. Honan och ungarna på andra hyllan och hanen på regnhyllan./Lars Lagerqvist.
20180522

    I dag på förmiddagen hittade jag en av ungarna på andra hyllan ovanför grottan./Lars Lagerqvist.
20180520

    När jag kom upp till gruvan i dag satt uvarnaungarna under det gula raspartiet men flyttade sig ganska snart. Efter ett par kortare flygturer så landade båda ungarna på andra hyllan, där också modern satt./Lars Lagerqvist.
20180518

    Ungarna är fortfarande kvar i gruvans NV del. Idag gjorde de en flygning på ca 75-100 m. Honan satt i grottan./Lars Lagerqvist
    Det är först efter kl 21:00 som uvungarna börjar röra på sig. En vuxen uv satt i grottan och ungarna satt som vanligt i en rasbrant i gruvans NV del. De visade att de har lärt sig att flyga riktigt bra, flög ganska långt ca 75 m.
20180515

    När solen är uppe är det hopplöst att ta bilder i gruvan det är disigt och alla bilderna blir gråa och tråkiga så man får vänta tills solen gått ner.
I dag satt modern på samma plats som hon brukar och ungarna satt i branten i gruvans NV hörn. /Lars Lagerqvist.
20180512

    Ungarna är nu nere i gruvan och modern håller ett vakande öga över de små och ungarna tränar på att kunna flyga. /Lars Lagerqvist.
20180509

  21:45 I kväll kl 21:45 hoppade den andra ungen från bohyllan. Den första ungen som redan var nere på backen var under bohyllan och lockade på ungen som var kvar på hyllan/Lars Lagerqvist.
20180508

    Från utsikten hittade jag inga uvar så efter 30 min spaning beslöt jag mig att byta sida i gruvan så jag gick upp till Adolf Fredriks lave och då hittade jag först en uvunge som var kvar vid klippredet och snart den andra ungen som var på en sten väl gömd av ett träd./Lars Lagerqvist.
20180507

  21:30 I kväll kl 21:30 hoppade den första ungen från bohyllan enl. Kjell Bergqvist som var kvar i kväll. Honan satt då ovan 2:a kurvan.
    Det innebär att den första hoppade på sin 53-54 dag vilket är 3-4 dagar senare än genomsnittet./Kalle Bergström.
20180506

    Inga större förändringar på bohyllan, På kvällarna flaxar ungarna och går fram till kanten och tittar ner och sedan tillbaka till lådan. På morgonen ligger de i lådan eller bredvid. Modern sitter på sin vanliga plats och tittar. De borde hoppa från bohyllan snart.
    Både honan och hanen var i gruvan i kväll. Ungarna uppförde sig ungefär som de gjort de senaste dagarna. Får se om de har lämnat boplatån i morgon./Lars Lagerqvist.
20180504

    Hände inte så mycke i kväll: Både honan och hanen satt under Adolf Fredriks lave. Hanen hoade mycket. Ungarna var utanför lådan några gånger och de stod också vid något tillfälle vid kanten. Det som var annorlunda var att en av ungarna gick bakom lådan och hoppade upp på taket./Lars Lagerqvist
    En berguv hoade 7.10 men jag lyckades inte lokalisera den. Ungarna vaknade strax därefter och putsade sig och verkade ha det bra i morgonsolen. Inga rymmare än alltså. ( De är kvar på hyllan)/Hansa Andersson.
20180503

    I går kväll var det lugnt fram till 20:10 då ungarna började att röra sig på hyllan och efter ett tag kom modern som vi inte sett på hela kvällen fram och satte sig på den vanliga platsen. Nu på förmiddagen låg ungarna i en hög till höger om bolådan och modern satt lågt på 2:a hyllan./Lars Lagerqvist.
20180501

    Honan satt på samma ställe som hon har gjort de senaste dagarna och hade kontroll på ungarna som var på bohyllan och gick fram och tillbaka. Efter ett tag flög honan och landade på några olika ställen innan hon tappades bort. Ungarna var lugna i lådan fram till kl 20:15 då de började att röra på sig, de prövade sina vingar vid ett flertal gånger , gick fram till kanten och ville flyga ut från bohyllan men tordes inte och backade tillbaka för att sedan gå tillbaka till stupet. När ungarna stod vid kanten och tittade ner mot vägen nedanför kom honan och satte sig på kamerastolpen. Det blev mörkt så det blev svårt att se vad som hände men när vi gick så hade en av ungarna gått tillbaka till lådan och den andra satt kvar vi kanten./ Lars Lagerqvist.
     
     
     
     
     
     
     
     
 

 

 

 

 

Uppdaterad 2019-10-05 webbmaster Kalle Bergström