Datum Tid Fakta
     
20180429

    När jag kom till gruvan satt honan på 2:a hyllan under Adolf Fredriks lave en stund innan hon flög och satte sig ovanför grottan och därifrån ner till grottan innan hon flög tillbaka till 2:a hyllan. Ungarna var vid klippredett och runt om det. Den äldsta ungen satt på en av de höga stenarna./Lars Lagerqvist
20180427

    Honan satt på samma plats som under de två senaste dagarna och ungarna åt mat inne i klippredet och av de såg man knappt något. Hanen hördes hoande/Lars Lagerqvist.
20180425

    När jag kom upp till gruvan satt hanen på regnhyllan och efter att den hoat ett par gånger flög den och satte sig lågt under Adolf Fredriks lave och inte långt därifrån satt honan. Hanen flög sedan närmare bolådan. Honan flög och satte sig över grottan där hon hade mat. Efter en stund gick ungarna ut ur lådan och gick mot klippredet där vi tror de har mat./Lars lagerqvist.
20180424

    I dag var det lugn i gruvan, på förmiddagen var ungarna själva vid klippredet och nu på kvällen var ungarna i lådan och det enda vi hörde från de vuxna var ett par hoanden vid 20 tiden/ Lars Lagerqvist.
20180423

    Idag när det är kallt och blåsigt så är nog lådan inte så dum att sitta i /.Hans Olof Bond
20180422

    I dag var föräldrarna lite slöa en satt under Adolf Fredligs lave och den andre satt och hode någon stans i gruvan och ungarna var i lådan./Lars Lagerqvist
20180421

    Ungarna i boet som en stor hög och efter ett tag började hanen hoa och sen kom honan till boet och började mata ungarna. Som vanligt flög hon iväg vid 20 tiden och ungarna gick ur lådan och lade sig invid bergväggen nästa vid klippredet./Lars Lagerqvist.
20180420

  10:00 När jag kom upp till gruvan vid 10 tiden i dag var det många utländska fotografer där och alla hade jättelånga objektiv i 100-200000 kr klassen men vad hjälpte det. Jag tog min kikare och pocketkamera och gick runt gruvan och vid en av uvarnas favoritplatser hittade jag en av uvarna sitta och spanade mot lådan./Lars Lagerqvist
20180419

    I morse satt en unge i lådan och den andra till höger utanför. Honan satt på västra sidan mittemot bolådan./Hans Olof Bond
20180418

    Sammanfattning av kvällens observationer hos berguvarna: Hanen visade sig inte. Honan matade ungarna med råtta och flög sedan mot grottan./ Hansa Andersson.
20180417

  18:30 När jag kommer upp till gruvan vid 18:30 tiden sitter hanen och sover på regnhyllan och honan är hos ungarna som hon matar efter ett tag. Vid 20 tiden börjar honan att röra sig mot klippredet och en av ungarna följer efter henne och de stannar där ett tag innan hon flyger iväg. Hanen sitter kvar ett tag på regnhyllan innan han också flyger.
Lars L, Hansa A och Kjell B
20180416

    Vi kunde konstatera att det blev råtta till middag som mamma uv hämtade ur skafferiet som verkar ha flyttat in mellan lådan och klippväggen, den svalaste platsen förmodligen. Annars kan man se att den största ungen nu är lika hög som mor sin om den sträcker på sig. Jag hade hoppats att få se hanen på nära håll men han visade sig inte alls ikväll.
Dagens spanare: Lars, Kjell och Hansa Andersson.
20180415

    Hanen satt kvar på samma plats hela dagen och lämnade den mot kvällningen, han kom tillbaka efter ett kort tag och satte sig i branten framför utsikten. Ungarna var själva på bohyllan där de satt mellan lådan och berget och tryckte, honan var tillbaka vid 20 tiden./ Lars Lagerqvist.
20180414

    Hände inte mycket vid gruvan i kväll. Hanen satt på regnhyllan och hoade och ungarna var ensamma i lådan./Lars Lagerqvist
20180413

    Solen har precis gått upp men dess strålar har ännu inte nått ner till häckhyllan. Klockan är 6.00, det är kallt och egentligen alldeles för mörkt för att fotografera. Ungarna har precis avslutat sin frukost bestående av måsfågel el dyl. Mor berguv städar bort det värsta och flyger iväg med soporna./ Hansa Andersson.
    När jag kom upp till gruva i kväll låg ungarna i en stor hög i lådan och honan satt nästan vid klippredet. Vid 20 tiden började ungarna att röra på sig och honan gick sakta mot bolådan. En av ungarna gick ut ur lådan medan den andra ungen inte tordes lämna den, den småsprang mot kanten men väl framme så stannade den, får se i morgon om den törs. Jag hittade ingen hane i dag./Lars Lagerqvist
20180412
Väder:Klart -7
    I kväll var det första gången som vi sett att en av ungarna lämnade lådan, honan gick iväg från lådan och då passade en av ungarna på att lämna lådan. Lars Lagerqvist
    Kvällens uvspan:
När jag kom dit ikväll låg ungarna ensamma i lådan och sov och honan satt i grottan, hennes favoritställe från tidigare år. Hon verkade ha ett matförråd där för hon åt, käkade lite snö och satt och tittade lugnt på några kråkor som attackerade henne.
På kvällen när solen står lågt är motljuset extremt skarpt och allt som sker, det sker i skuggan på andra sidan. Vi som var där missade således när hon via en mellanlandning, landade hos ungarna som då vaknade och fick lite käk.
Strax efter satt plötsligt hanen på samma plats i grottan. Det är första gången jag sett dom sitta på samma plats, nästan vid samma tillfälle.
Det kan vara så att att hanen levererar maten till grottan och så hämtar honan där och levererar vidare till ungarna.
Hanen lämnade grottan efter en kort stund för att flyga över till ett annat favoritställe man inte kan se från utkiken. Hansa Andersson
20180411

  19:30 På förmiddagen var honan i lådan tillsammans med ungarna men på kvällen var ungarna själva i lådan. Kl 19:30 hittade jag hanen sittande i träbråten i gropen till vänster om utsikten, han flög efter ett tag och satte sig högt upp på bråten och där satt han när jag lämnade gruvan 20:15./Lars Lagerqvist
20180410

    Idag när jag hade ett annat fotouppdrag och var bilburen passade jag på att kolla läget hos berguvarna, både före och efter jobbet. I morse hände inte så mycket, ungarna sov och honan passade på att äta frukost inne i lådan.
På eftermiddagen satt honan och sov i solen en bit till höger om lådan. En uggla sover egentligen aldrig utan hon hade förmodligen full koll trots sina slutna ögon. I lådan låg ungarna och sov som en stor dunig boll precis som i morse./ Hansa Andresson.
  19:10 Kom upp till gruvan 19:10 och då var ungarna själva i bolådan och låg som en stor klump i den. Efter ca 20 min upptäckte jag en vuxen uv sitta och spana högt upp på regnhyllan och där satt den i ca 15 min då den flög ner i gruvans östra del och jag tappade den./Lars Lagerqvist
20180408

    I dag blev det vitfågel till middag./Lars Lagerqvist.
20180407

    På förmiddagen var ungarna själva i lådan. Under natten så åt de vitfågel./Lars Lagerqvist.
  16:00 En vuxen på plats med ungarna i 16-tiden idag. Första gången för mig att beskåda dom./Stefan Wiborg.
  20:00 I kväll så flög hanen ut ur gruvan kl 20:00 han flög söder om Falu rödfärg och mot Galgberget. Honan var i lådan, det vita matförrådet som låg i lådans vänstra hörn på morgonen och på Stefans bild hade flyttas till lådans högra hörn./Lars Lagerqvist.
20180406

  20:00 Ingen hane i kväll, kl 20:00 reste sig honan i lådan och började spana efter något och kl 20:13 flög hon och lämnade ungarna själva i lådan. Strax efter att honan lämnat lådan hittade jag en uv på en av kraftledningsstolparna där den satt ett kort tag./Lars Lagerqvist.
20180405

  20:00 Svängde förbi gruvan i kväll för att se vad som hände med uvarna i skymningen. Hittade hanen sitta mellan 50 till 75 m från utkiken där han satt och spanade efter byte./Lars Lagerqvist.
     
     
     
     
     
     
 

 

 

 

 

Uppdaterad 2019-10-05 webbmaster Kalle Bergström